Llogar o comprar una casa? Què és millor?

Temps de lectura: 4 minuts

La gran decisió. Aquesta podria ser el nom de l'última estrena de Hollywood o el títol del pròxim best seller que volarà a les llibreries. No obstant això, deixant a un costat la ficció, és una decisió que moltes persones han d'afrontar arribat un moment concret de la seva vida: Llogar o comprar una casa? Què és millor? Què et sortirà més rendible? Són les clàssiques preguntes que pots estar fent-te i que molts altres ja s'han plantejat abans de comprar o llogar un pis. A continuació, tractem d'ajudar-te a respondre-les.

llogar-o-comprar

Llogar o Comprar

És millor llogar o comprar un habitatge? 

Depèn del teu perfil. Realment no hi ha una resposta única per a la pregunta sobre si és millor llogar o comprar una casa, ja que cada persona és diferent i té les seves circumstàncies socioeconòmiques. Per tant, si estàs pensant a arrendar o adquirir el teu pròxim habitatge, primer et recomanem que valors aquests tres aspectes: 

  1. El teu perfil de solvència de cara als bancs o entitats financeres de crèdit i els teus estalvis i/o el patrimoni de què disposis.
  2. El temps que desitges viure a l'immoble o comprometre't amb ell. És a dir, el termini que estiguis disposat a pagar, ja siguin mensualitats d'arrendament o terminis d'una hipoteca. 
  3. L'evolució del preu de l'habitatge, que va oscil·lant constantment.

En base a aquests tres indicadors obtindràs la resposta a si, en el teu cas, et resulta millor comprar o llogar casa. 

Quan és més rendible comprar o llogar una casa?

Sent-te amb la calculadora, un paper i el boli a la mà i prepara't per respondre a les tres preguntes clau que et diran si et convé més llogar o comprar una casa. De tota manera, des de Trion Finance & Consulting, ja t'avancem que et sortirà més rendible comprar un habitatge si compleixes amb els següents requisits: 

  • Desitges ser propietari d'un immoble, ja sigui per viure-hi o per rendibilitzar-lo a través d'un arrendament.
  • Tens un perfil econòmic solvent, és a dir, amb estalvis i amb una certa estabilitat laboral.
  • Per suposat, si has trobat un habitatge amb un preu assequible en una zona interessant.

Si compleixes amb aquestes tres condicions, el normal és que optis per comprar un habitatge en comptes de llogar-la. Tot i així, tot dependrà de la situació socioeconòmica de cadascú. Per això, a la inversa, normalment et sortirà més rendible llogar que comprar la casa si: 

  • No disposes d'estalvis i capital suficients per sol·licitar una hipoteca i adquirir l'immoble.
  • No necessites o no vols adquirir una propietat.
  • Desitges un immoble en el qual no saps quant temps vas estar residint i amb el qual no et vols comprometre.  

En ambdues situacions i tinguis el perfil que tinguis, el que et recomanem és que, a més, contemplis tant els preus actuals com les regulacions i legislacions vigents. Evitaràs problemes i ensurts en una decisió que no pots prendre a la lleugera.

L'altra opció: casa amb dret a compra

En el cas que, després d'analitzar la situació, no tinguis clar si és millor llogar o comprar una casa, tranquil. Consulta amb els teus assessors hipotecaris de confiança, informa't i deixa't aconsellar. Això sí, també has de saber que hi ha una via alternativa: el lloguer de pisos amb dret a compra. 

Mitjançant aquest contracte, unilateral i pel qual hauràs de pagar més a l'inici de l'acord d'arrendament, estaràs llogant l'immoble pel qual, passat un període de temps acordat, tindràs una opció de compra. El preu pel qual executis aquesta opció s'haurà pactat en el contracte amb anterioritat i, a més, se li descomptaran les quotes de l'arrendament que hagis anat pagant. 

Si no estàs segur de voler un habitatge en aquest moment concret o de cara al futur, potser l'opció d'arrendar una casa de lloguer amb opció a compra sigui la teva solució. Per això, és una possibilitat que solen escollir els perfils laborals més inestables per mobilitat geogràfica. 

I actualment a Espanya, és millor llogar o comprar un pis?

Depèn. Igual que el comprar o llogar una casa que depèn molt de la situació de cadascú, el fet que l'adquireixis a Espanya o no és un factor important però no determinant. És obvi que el context socioeconòmic nacional influeix en el cost de llogar o comprar pisos a Espanya. Per tant, el preu no serà el mateix en funció del moment que visqui el país, la ciutat o el barri en concret.

Et posem en situació. Parlem de la diferència que pot suposar comprar o llogar casa a Barcelona (la més cara d'Espanya, juntament amb Madrid, el 2020, segons un estudi de Statista, en comparació amb una altra ciutat. A finals de 2020, el metre quadrat a la Ciutat Comtal estava en 16,2€ mentre que el de Màlaga se situava en 10,1€. Una notable diferència de més de 6€, com veus, la qual cosa pot ajudar també a decidir-te si llogar o comprar i si fer-ho en un lloc o un altre.

llogar-o-comprar-barcelona

Llogar o Comprar | Pisos a Barcelona

Al seu torn, el preu de mig llogar o comprar casa a Espanya, sigui la ciutat que sigui, també hauràs de prendre'l amb relativitat. Seguint amb l'exemple de la capital catalana, el cost del metre quadrat per comprar o llogar variarà per altres factors: si el pis està en un dels barris de moda a Barcelona, si és un dels més segurs, si estàs buscant pisos pels millors barris a Barcelona o en un municipi adjacent...

En definitiva, es pot dir que no hi ha una resposta única i absoluta a la difícil pregunta de si és millor llogar o comprar. Per a cada persona hi haurà una solució que s' adapti millor. I per ajudar-te a decidir, què millor que deixar-te assessorar per experts com Trion Finance & Consulting. Assessors hipotecaris amb experiència i trajectòria suficient per analitzar cada situació i perfil en profunditat i aconsellar-te sobre aquesta gran decisió per al teu present i el teu futur: Què et convé més? Et surt més rendible comprar o llogar?

0 comentaris

Enviar un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps obligatoris estan marcats amb *